Bezoek Fort Pannerden

                                       

                                            Dit prachtige fort ligt op een markante plek: de splitsing van de Rijn in de Waal en het Pannerdensch Kanaal.                                                              


De grote strategische belangen die destijds met het fort gemoeid waren, weerspiegelen zich in de omvang van dit kolossale, historische bolwerk. Het fort is in de periode van 1869 tot 1871 gebouwd om de splitsing van de Rijn en de Waal te bewaken en de opmars van vijanden te vertragen. Ook moest het fort voorkomen dat de vijand de rivieren kon afdammen, waardoor de Nieuwe Hollandse Waterlinie droog zou vallen. Andere taken waren het beheersen van de scheepvaart over Rijn en Waal en het legeren van troepen.

In de periode 2009-2011 is het fort ingrijpend gerestaureerd. Het is inmiddels door duizenden liefhebbers van forten, geschiedenis, natuur en cultureel erfgoed bezocht. De Stichting tot behoud en instandhouding van Fort Pannerden (kortweg: de beheerstichting) wordt de exploitant van het fort.

Staatsbosbeheer heeft in het fort een natuurcentrum ingericht. Hier is veel informatie te vinden over de planten en dieren die om het fort voorkomen.

Fort Pannerden ligt namelijk in natuurgebied de Gelderse Poort/de Klompenwaard. In deze uiterwaarden lopen onder andere wilde Konikpaarden en Rode Geusrunderen. Er zijn waterpartijen en stranden, ruigtes, vogels en zelfs bevers. De wandeling naar het fort is al prachtig, maar je kunt ook heerlijk door het natuurgebied struinen.


              


Fort Pannerden wordt in 2015 verder uitgebouwd tot een museum en informatiecentrum waar van alles te beleven is voor bezoekers van alle leeftijden. Het fort, dat in 1869 is gebouwd, is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, een verdedigingslinie waarbij de vijand werd tegen gehouden door grote stukken land onder water te zetten.

 

Samen met de gemeente, de partners Staatsbosbeheer, Rijkswaterstaat en Waterschap Rivierenland heeft de beheerstichting een plan ontwikkeld om het fort uit te bouwen tot een informatie- en beleveniscentrum voor geschiedenis, natuur en waterbeheer. Het ‘nieuwe’ fort richt zich op gezinnen met jonge kinderen, oudere kinderen en toeristen. Fascinatie, plezier, ontspanning en educatie staan bij een bezoek centraal. Vanuit een gratis toegankelijk middengebied worden bezoekers verleid om op expeditie te gaan en het fort te beleven. Gedacht kan worden aan alleen rondleidingen, maar ook aan activiteiten als speurtochten, computergames, verhalenroutes, lichtprojecties en ontmoetingen met ‘bewoners’. Het fort krijgt ook een horecavoorziening en daarmee wordt het een aantrekkelijke pleisterplaats in natuurgebied de Klompenwaard.

 

       


Het fortenseizoen loopt van April tot en met Oktober. Vanaf april 2015 zijn er weer reguliere openstellingen: iedere eerste en derde zondag van de maand van 12 tot 17 uur.

Entreeprijzen:

bezoekers van 13 jaar en ouder:            € 5,00

bezoekers van 4 tot 13 jaar:                    € 2,50

Deze prijzen zijn inclusief een consumptie

 

Het fort is in de herfst/wintermaanden wel open voor rondleidingen op afspraak, kinderfeestjes en kunt u een (vergader)ruimte huren.

Het fort bestaat uit meerdere lagen en 124 ruimtes. Bezoekers die niet voor een rondleiding kiezen, krijgen een plattegrond ter oriëntatie. Voor gezinnen met kinderen zijn er verschillende speurtochten, waarmee je spelenderwijs meer over het fort te weten komt.

 

Voor meer informatie over fort Pannerden: bezoek de website: www.fortpannerden.eu