Bezoek kasteel Doornenburg

                                                             Kasteel Doornenburg is een Nederlands kasteel uit de dertiende eeuw.

 

         

 

Het kasteel bestaat uit een voorburcht en een hoofdburcht, die zijn verbonden door een smalle houten brug. Het is een van de grootste en best bewaarde kastelen in Nederland.

 Op de plaats van het kasteel bevond zich in de negende eeuw al een versterkt huis, bekend onder de naam "Villa Dorenburc". 

Hieruit is in de dertiende eeuw een bescheiden kasteel ontstaan. In de loop der eeuwen is het steeds verder uitgebreid tot de hoofdburcht zoals die nu nog is te zien.

 In de vijftiende eeuw werd de voorburcht gebouwd. De voorburcht bevat woonvertrekken, een kapel, en een boerderij. Dit laatste is uniek voor een Nederlands kasteel.


                         


Kasteel Doornenburg bleef tot in de negentiende eeuw bewoond. Daarna raakte het in verval. In 1936 werd de Stichting tot Behoud van den Doornenburg opgericht, die het kasteel vanaf 1937 liet restaureren. 

In 1941 was de restauratie voltooid. Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog werd het kasteel vrijwel geheel verwoest. Lange tijd werd gedacht dat het was opgeblazen door de Duitsers, maar het bleek in maart 1945 te zijn getroffen door een Brits bombardement. Van 1947 tot 1968 is het kasteel weer geheel opgebouwd.

 In 1968 werd onder andere op dit kasteel de televisieserie Floris opgenomen.

                                                         

 

 

Kasteel Doornenburg ligt midden tussen weilanden en prachtige boomgaarden.

Rondom het kasteel grazen de Lakenvelders. Dit maakt dat kasteel Doornenburg uniek is in Nederland.


                                         

 

Het kasteel is uitermate geschikt voor het geven van een feesten, trouwerijen of de organisatie van een ander soort bijeenkomsten.

Tevens worden er rondleidingen gegeven, kunnen er kinderfeestjes worden geboekt en kan er een bezoek worden gebracht aan “herberg de Doornenburg”.

 Nabij het kasteel bevindt zich ook de "duizendjarige eik" alias "uiversboom".   Ook over deze boom kunt op deze site meer lezen.

                                               

                     

 Kortom een bezoek aan dit unieke kasteel met zijn rijke geschiedenis mag zeker niet ontbreken bij uw bezoek aan Doornenburg.


Voor meer informatie over Kasteel Doornenburg: bezoek de website www.kasteeldoornenburg.nl