Bezoek de Klompenwaard

                                                                                 De Klompenwaard een prachtig natuurgebied in de Gelderse poort


                      


De Klompenwaard loopt van het splitsingspunt van Rijn en Waal tot aan voormalig veerhuis de Holenoever en maakt deel uit van de Gelderse Poort en is in eigendom van Staatsbosbeheer.

In 1993 en 1995 is het heel erg hoog water geweest hierna is de Klompenwaard snel veranderd van landbouwgebied in een prachtig natuurgebied. De natuurontwikkeling ging hier heel snel, omdat er na de extreme hoogwaters snel grote hoeveelheden klei nodig waren om dijken mee te verzwaren.

In de Klompenwaard werd deze klei weggegraven in de vorm van een nevengeul. Het water in de geul stroomt alleen bij hoogwater.


                                                                                                     


Langs de nevengeul leven veel vogels en zelfs bevers. De sporen én de burcht zijn goed zichtbaar vanaf de oevers van de geul.

De plantengroei in de Klompenwaard is veranderd. Voormalige boerengraslanden op de klei veranderden in bloeiende ruigtes. Op de zandige oeverwal en rivierduinen groeien bijzondere stroomdalplanten.

Het hele gebied wordt gedurende het hele jaar begraasd door een kudde rode geuzen en Konikpaarden.


       

 

In de strategisch belangrijke Klompenwaard ligt ook Fort Pannerden. Het fort is gerestaureerd en tegenwoordig opengesteld voor publiek. Vanaf het dak is het uitzicht over de Gelderse Poort magistraal. Tevens is vanaf het dak Kasteel Doornenburg te zien, dat vlak bij ligt.

De Klompenwaard is in zijn geheel vrij toegankelijk voor publiek, dus ook buiten wegen en paden. Tijdens een wandeling naar het splitsingspunt, over de rivierstranden of langs de nevengeul zie je honderden verschillende soorten planten, je maakt kans op een bever of een ijsvogel. 

Vanaf de Klompenwaard vaart in de vanaf Mei t/m September in de weekenden en in de maanden Juli en Augustus dagelijks een voetveer naar de Millingerwaard.

Kortom  de Klompenwaard is een prachtig mooi natuurgebied langs de Waal om even heerlijk in de struinen en uit te waaien. Zeker de moeite van het bezoeken waard.

                                                                (Bron tekst: Ark.eu)

(Alle foto's behalve de luchtfoto en de laatste: www.joysofnaturefotografie.nl)